تاریخچه بیمه ایران

بیمه ایران ؛ تاریخچه اولین شرکت بیمه دولتی در ایران

بیمه ایران تنها شرکت در زمینه بیمه با شخصیت دولتی است. بیمه ایران در تاریخ ۱۵ آبان سال ۱۳۱۴ به دست علی اکبر داور و به عنوان نخستین شرکت بیمه ایرانی آغاز به فعالیت کرده‌است.

بیمه ایران، شرکتی دولتی؛ که توانگری مالی آن کاملاً وابسته به دولت است. امکان ورشکستگی یا عدم ایفای تعهدات وجود ندارد.

طبق قانون و مصوبات شورای‌عالی بیمه، کلیه سوابق و اسناد مربوط به حقوق و تعهدات مؤسسات بیمه‌ای که پروانه فعالیت آن‌ها لغو می‌شود به شرکت سهامی بیمه ایران انتقال می‌یابد.

ریسک‌های تحمیلی به بیمه ایران تفاوت ساختاری جدی با ریسک‌های تحمیلی به سایر شرکت‌های بیمه دارد. شرکت سهامی بیمه ایران با بیش از ۳۴ درصد سهم بازار، بزرگترین شرکت، بر اساس سهم بازار در صنعت بیمه و حتی کل نظام مالی ایران است.

شرکت بیمه ایران

در نظام بانکی و بازار سرمایه، هیچ شرکتی بیش از ۳۰ درصد سهم بازار را در اختیار ندارد. بیمه ایران با این شرایط، کل صنعت بیمه کشور را پشتیبانی می‌کند.

این شرکت از سال ۱۳۹۰ همواره زیان‌ده بوده، به‌طوری که مجموع زیان انباشته شرکت، انتهای سال ۱۳۹۶ به مبلغ ۵ هزار و ۱۶۰میلیارد تومان رسیده‌است.

نحوه شکل گیری و تاسیس شرکت بیمه ایران

پانزدهم آبان‌ماه سال ۱۳۱۴ شرکت سهامی بیمه ایران به عنوان نخستین شرکت بیمه ایرانی و دولتی تأسیس شد و به عنوان بنیان‌گذار صنعت بیمه در کشور آغاز به کارکرد.

آغاز فعالیت بیمه ایران را به تعبیری می‌توان ملی شدن صنعت بیمه تلقی کرد. بیمه ایران از آذرماه ۱۳۱۴ صدور بیمه نامه در رشته‌های مختلف را آغاز نمود.

ظرف یک سال در شهرهای؛ مشهد، شیراز، اصفهان، همدان، اهواز و بوشهر نمایندگی تأسیس کرد. بیمه ایران در ظاهر خصوصی بود و سهامداران آن از سه نفر اشخاص حقیقی و وزارت مالیه تشکیل شده بود، اما در عمل یک شرکت دولتی محسوب می‌شد.

همزمان تعدادی از دانشجویان رشته‌های اقتصادی و تجارت برای آموختن فنون بیمه به خارج از کشور اعزام شدند. شرکت بیمه ایران موفق شد در سال نخست فعالیتش،۶۲٪ بازار بیمه کشور را در اختیار بگیرد.

ساختمان قدیمی بیمه ایران

این شرکت؛ سهم مؤسسات خارجی را از ۱۰۰٪ به ۳۸٪ کاهش داد. این مجموعه؛ درصد واگذاری اتکائی را از حدود ۹۰٪ به ۴۴٪ تقلیل داد.

همچنین؛ با کاهش نرخ حق بیمه در برخی از رشته‌ها به حدود ۵۰٪، در گسترش و توسعه بیمه نقش مؤثری را ایفا کرد بطوری که امروز نه تنها درسراسر کشور، بلکه درکشورهای اروپایی و آسیایی، به ویژه در خاورمیانه نامی پر آوازه و آشناست.

این شرکت تا قبل از پیروزی انقلاب ۵۷ به عنوان تنها شرکت بیمه دولتی فعالیت می‌کرد. هم‌اکنون بیمه ایران با بیش از ۲۰۵ شعبه و ۳۷۷۰ نمایندگی در داخل کشور و ۱۲ شعبه و نمایندگی در خارج از کشور بزرگترین شرکت بیمه در ایران است.

تاریخچه و سرگذشت شرکت بیمه‌ایران

در اولین روز شروع کار مجموعه، آقای داور وزیر مالیه وقت که در حقیقت تأسیس شرکت سهامی بیمه ایران را تا اندازه زیادی مرهون علاقه و پشتکار اوست؛ خطاب به کارمندان بسیار معدود شرکت چنین گفت:

من به شرکت بیمه جدید التاسیس به اندازه بانک ملی ایران علاقمندم و اهمیت این شرکت برای کشور به اندازه بانک ملی است. سعی کنید تشکیلات منظم و درستی داشته باشید و حتی از اول به تأسیس شعب در خارج کشور مثل بغداد و کراچی و بمبئی اقدام نمائید و کارمندان تحصیل کرده داشته باشید و آنها را برای فعالیت حاضر نمائید. البته اسم این شرکت به زودی در تمام دنیا معروف خواهد شد.

پس از این نطق کوتاه و مؤثر، آقای داور تقاضا کرد برای اولین بار منزل خود او توسط شرکت بیمه شود، بدین ترتیب اولین بیمه نامه آتش‌سوزی در تاریخ ۱۴ آبان ماه ۱۳۱۴ به نام آقای داور صادر گردید.

تاریخ مزبور در تاریخ اقتصادی کشور اهمیت خاصی دارد. چون موسسات بیمه هر کشوری از ارکان اولیه اقتصادی آن کشور به‌شمار می‌رود و عمل بیمه در تمام دنیا ملاک درجه ترقی و تنزل اقتصادی است.

تامین سرمایه اولیه شرکت بیمه ایران

عبدالحمید شمس سرپرست اداره خسارت در سال ۱۳۳۲ در قسمتی از خاطرات خود تحت عنوان؛ شرکت بیمه‌ایران چگونه بوجود آمد، نوشته‌است:

… درابتدای کار، شرکت محل معینی نداشت. درخیابان لاله زار محل فعلی سینما خورشید در قسمت زیر زمین آن، دو اتاق تاریک و مرطوب تحویل ما گردید که در آنجا مشغول کار شویم. خوب به خاطر دارم که در آن روزگار (اول دی ماه ۱۳۱۴) فقط آقای سرکیاس (عضو هیئت مدیره وقت) و دو نفر خانم ماشین نویس و نگارنده شروع به کار کردیم. در آن زمان برای تأمین سرمایه اولیه شرکت و تبدیل مقداری کاغذ به پول که برای شرکت نهایت ضرورت را داشت کوشش می‌کردیم. صبح اول وقت کیف من از طلبهای تثبیت غله پر می‌شد و برای وصول آن عازم می‌شدم و در مراجعت چکی همراه داشتم. آقای مدیرعامل تشکر و تشویق می‌کردند و خانم‌های همکار چای و شیرینی تعارف می‌کردند و همین تشویق‌ها خستگی هارا به نشاط مبدل می‌کرد و باز بعدازظهر مجدداً برای وصول طلب‌ها می‌رفتم.

از جمله سرمایه ابتدایی شرکت سهامی بیمه­‌ایران اراضی باغ فردوس بوده‌است که به این شرکت واگذار شد تا از فروش اقساطی آن سرمایه اولیه تأمین شود.

مورد دیگر طلب‌های سازمان غله به دولت بوده‌است که به طریق فوق دریافت می‌شد و در مجموع ۳۴٫۲۹۸ میلیارد ریال سرمایه اولیه شرکت تأمین شد.


منتشر شده

در

توسط

برچسب‌ها:

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *